Gorch Fock vierailee Helsingissä

Myrskylän Uutisten toimitus kävi Katajanokalla Helsingissä tutustumassa Saksan merivoimien vuonna 1958 rakennettuun koulutuspurjelaiva Gorch Fockiin.

Suuri koulutuspurjelaiva herätti kiinnostusta Katajanokalla.

Gorch Fock, Blohm & Vossin rakentama purjelaiva on suuri; lähes 90m pitkä, 12m leveä ja varustettu kolmella mastolla. Purjeiden lisänä on kuusisylinterinen dieselmoottori, 1660 hevosvoiman teholla. Ruoriakin kääntämään tarvitaan useampi ihminen samanaikaisesti.

Alun perin Gorch Fockin purjeiden yhteenlaskettu pinta-ala oli huikeat 1952 neliömetriä. Myöhemmin pinta-ala nousi tästä vielä hieman, kun purjeet vaihdettiin suurempiin, synteettisestä materiaaleista tehtyihin purjeisiin. Tämä vastaa jo parhaimmillaan jopa neljän helsinkiläiskiinteistön pinta-alaa!

Huippunopeus Gorch Fockilla on 13,7 solmua eli 25,4km/h. Miehistö kostuu noin 190 jäsenestä. Laivan kotisatamana toimii Kiel.

Gorch Fock on vuosien saatossa kouluttanut noin 14 500 kadettia. Matkaa on taittunut jo yli 750 000 merimailia, 1980-luvun lopulla laiva teki mm. maailmanympäripurjehduksen. Vaikka aseita ja operatiivista toimintaa ei laiva harjoitakaan, se on edelleen tärkeässä roolissa merikadettien koulutuksessa.

Gorch Fock on saanut vuosien saatossa myös paljon kritiikkiä: laivan pakolliset korjauskustannukset vuosina 2015-2021 ylittivät kaikki odotukset. Alun perin kaavailtu noin 10 miljoonan euron kustannusarvio paisui 75 miljoonaan, ja lopulta korjauskustannukset olivat huimat 135 miljoonaa euroa.

Ruorin kääntämiseen tarvitaan useampi henkilö samanaikaisesti.

Tuona aikana eräs laivaa korjannut yritys ajautui konkurssiin, ja suuret epäilykset korruptiosta alkoivat. Laivan korjaus oli vakavan korjauskiellon uhan alla, mutta loppujen lopuksi korjaus päästiin saattamaan loppuun. Kuuden vuoden tauon jälkeen Gorch Fock pääsi jälleen vesille, loppuvuodesta 2021.

Ihmisuhreiltakaan ei Gorch Fockin palvelusaikana ole vältytty. Viimeisen 20 vuoden aikana 3 ihmistä on menettänyt laivalla henkensä. Vuonna 2002 19-vuotias kadettikokelas putosi mastosta Islannin lähettyvillä. 27 metrin pudotus tappoi kokelaan heti.

2008 puolestaan 18-vuotias nainen katosi vuoronsa aikana keskellä yötä. Nainen löydettiin merestä kuolleena 11 päivää myöhemmin, 65 merimailin päästä. Erikoista tapauksella on se, ettei ainoatakaan silminnäkijää ollut, eikä uhrin keuhkoista löydetty vettä.

Vuonna 2010 25-vuotias kadettikokelas putosi jälleen mastosta, 27 metrin korkeudesta. Tällä kertaa laiva oli satamassa Brasilian rannikolla. Kokelas oli liittynyt laivan jäseniin vain pari päivää ennen kuolemaansa.

Tätä ennen tunnetaan vain kolme ihmisen kuolemaan johtanutta onnettomuutta. Gorch Fock itse sen sijaan on menestyksekkäästi seilannut vuosikymmeniä ilman suurempia haavereita.

Nimensä Gorch Fock on saanut kirjailija Johann Kinaulta, joka käytti nimeä Gorch Fock taiteilijanimenään.

Tämä, vuonna 1958 rakennettu laiva tunnetaan myös nimellä Gorch Fock II – edeltäjänsä Gorch Fock vuodelta 1933 oli yksi kuuden laivan laivueesta, joka päätyi neuvostoliittolaisten haltuun Toisen Maailmansodan päätyttyä, kuten enemmän ja vähemmän muutkin laivueen laivat.

Neuvostoliitossa laivalle annettiin nimi Tovarishch. Neuvostoliiton hajottua laiva seilasi Ukrainan lipun alla vuoteen 2003 saakka. Tuolloin purjehduskyvyttömään kuntoon päässyt laiva siirrettiin Stralsundiin. Samalla alkuperäinen nimi palautettiin. 2008 Gorch Fock I:lle tehtiin massiivinen korjausoperaatio, ja se palvelee edelleen tänä päivänä museolaivana.

1980-luvulla Espanjassa, Bilbaon kaupungissa tehtiin Gorch Fockin alkuperäispiirrosten mukaisesti myös neljä laivan kopiota. Nämä kopiot myytiin sittemmin Etelä-Amerikan vesille, mutta varsinaista yhteyttä saksalaislaivoihin ei piirustusten lisäksi ole.

Gorch Fock saapui Helsinkiin sunnuntaina 28.8. Yleisölle on vapaa pääsy laivalle vielä huomenna keskiviikkona klo 13-17. Torstaina laiva jatkaa matkaansa Kielin kotisatamaan.

Teksti, kuvat: Niina Schneider

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*